Reumatisch?

Reuma en voeten

Onder reuma verstaat men alle aandoeningen van het bewegingsapparaat die niet worden veroorzaakt door een trauma, een neurologische of een aangeboren oorzaak. Meer dan 80% van de mensen met een reumatische aandoening krijgen vaak last van de voeten. Door reuma krijgen de voeten vaak een andere vorm; 'normale' schoenen passen niet meer en lopen doet pijn. Reumatische voetklachten hebben 2 belangrijkste oorzaken; slijtage (artrose) en  (artritis)

Reumatische ziekten komen heel veel voor, vooral bij oudere leeftijdsgroepen. Zij zijn een belangrijke oorzaak van slechte beweeglijkheid en gezondheid.  Er zijn zo'n 100 verschillende reuma- aandoeningen waarvan sommige lastig te diagnosticeren zijn. Er is namelijk vaak een grote mate van overlap in klachten en symptomen tussen de verschillende aandoeningen. Bij een aantal belangrijke reumatische aandoeningen zijn ook de voeten betrokken en vaak openbaren de symptomen zich juist daar.  In het begin van de reuma wordt 20% van de patiënten geplaagd dor voetontstekingen  en uiteindelijk krijgt 90% van de patiënten daar mee te maken.  U begrijpt dat een goede voetverzorging daar een belangrijke schakel in kan zijn.

Vergoedingen door de ziektekostenverzekering

Mensen met diabetes of reuma kunnen bij hun ziektekostenverzekeraar terecht voor een vergoeding van de voetverzorging. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet de behandeling worden gedaan door een pedicure die is gecertificeerd voor voetverzorging bij diabetes- en reumapatiënten.
Informeer bij uw verzekering of u in aanmerking komt voor een vergoeding!