Diabetisch?

Diabetische voet(verzorging)

Diabetis mellitus is een stofwisselingsstoornis waarbij de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt Het is een ingewikkelde ziekte die niet kan worden genezen. Diabetes kan wel goed worden behandeld. Met tabletten of injecties met insuline normaliseren mensen met diabetes de bloedglucosewaarden. Daarnaast is een combinatie met een dieet, lichaamsbeweging en een regelmatig leven noodzakelijk.

Welke complicaties kunnen er voorkomen?

Ondanks een goede behandeling en een goed gereguleerd leven kunnen er toch complicaties ontstaan. Een veel voorkomende complicatie is de diabetische voet. Een diabetische voet omvat een verscheidenheid aan voet problemen door:
Neuropathie (zenuwbeschadiging)
Macro-angiopathie (aandoeningen aan de grote bloedvaten)
Limited joint mobility ( beperkte gewrichtsbeweeglijkheid) ook een combinatie hiervan is mogelijk.

Wat kan de pedicure voor diabetes betekenen?

Ook wanneer er geen voetklachten zijn is het raadzaam om toch naar de pedicure te gaan.Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijke taken van de pedicure.
Naast de voetbehandeling heeft uw pedicure ook een signalerende functie. Zonodig kan zij u adviseren om contact op te nemen met uw huisarts, specialist of podotherapeut.

Vergoeding door de ziektekostenverzekering

Mensen met diabetes of reuma kunnen bij hun ziektekostenverzekeraar terecht voor een vergoeding van de voetverzorging. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet de behandeling worden gedaan door een pedicure die is gecertificeerd voor voetverzorging bij diabetes- en reumapatiënten. Informeer bij uw verzekering of u in aanmerking komt voor een vergoeding.